Au mai rămas doar câteva zile pentru un spectacol ceresc pentru mulți din America de Nord, Europa și Asia. Prima eclipsă de Soare a anului va avea loc pe 10 iunie. În timpul eclipsei, Luna se va mișca între Soare și Pământ, iar cu cele trei corpuri cerești exact în linie una cu cealaltă, lumina Soarelui va fi blocată pentru a ajunge la Pământ.
Această eclipsă va apărea ca un „inel de foc”. Potrivit Administrației Naționale pentru Aeronautică și Spațiu (NASA), în eclipsele solare, Luna nu este suficient de aproape de Pământ pentru a bloca în întregime vederea Soarelui de pe planetă, lăsând un inel de lumină solară în jurul Lunii.
Aceste tipuri de eclipse solare sunt considerate parțiale, dat fiind că Soarele nu este complet ascuns de Lună. Dar oferă întotdeauna un spectacol ceresc foarte dramatic, cu inelul de lumină strălucitoare care apare pe cerul întunecat. Mulți dintre cei care l-au văzut vă pot spune că este un eveniment spectaculos.
Eclipsa va fi vizibilă în Rusia, Groenlanda, nordul Canadei, Asia de Nord, Europa și Statele Unite.
Eclipsa inelară va fi, de asemenea, vizibilă, însă doar parţial, din nord-vestul Americii de Nord, dintr-o mare parte a Europei, inclusiv din Franţa şi Marea Britanie, precum şi dintr-o parte a nordului Asiei.
Eclipsa se poate vedea din România, însă va putea fi observată ca o eclipsă parțială, din nordul județului Timiș, județe Arad, Bihor, Alba( în intervalul orar 13:32- 13:37), Satu Mare și Maramureș, Transilvania și mare parte din Moldova, iar din Republica Moldova se poate vedea din aproape tot teritoriul.
Potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu ” Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, și va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui.
Pentru a urmări acest fenomen rar, oamenii sunt sfătuiți să folosească ochelari de protecție. Site-ul web timeanddate.com a publicat link-ul live stream pe care oamenii îl pot activa pe 10 iunie pentru a viziona eclipsa.
Pentru a putea fi văzută, este nevoie de un filtru solar special. Cel mai accesibil este filtrul dens de sudură, însă cel mai potrivit este filtrul Mylar, o peliculă aluminizată care oprește radiațiile periculoase.